PaknBak zeil

Wet- en regelgeving

Voor ons is het erg belangrijk dat je met een goede en veilige aanhangwagen jouw klus kunt doen. Met jarenlange ervaring in de aanhangerverhuur, helpen wij jou graag met informatie over de aanhanger zelf, wet- en regelgeving en meer.

Zo begin je zorgeloos en gemakkelijk aan iedere klus.

Met welke rijbewijs mag ik met een aanhanger rijden?

In de meeste gevallen heb je alleen rijbewijs B nodig als je met de aanhanger wilt rijden. Houd wel rekening met de toegestane maximummassa. Dat is het lege gewicht + laadvermogen. Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kg? Dan kun je alsnog met rijbewijs B rijden, als de toegestane maximummassa van de auto en aanhanger samen niet meer dan 3.500 kg weegt.

Voor bijna alle aanhangwagens van Pak ’n Bak heb je alleen rijbewijs B nodig. Zo ook onze Tandemasser met huif. Omdat het bij verhuizingen meer gaat om het volume dan de massa, zijn al onze tandemassers met huif terug gekeurd naar 750 kg. Dit is handig voor de grote groep verhuizers die niet meer over een BE-rijbewijs beschikken.

Remsysteem

Sommige aanhangwagens hebben een remsysteem. Hierdoor kun je veiliger en zwaardere lading vervoeren dan de ongeremde aanhangwagens. Daarbij mogen de meeste auto’s niet veel gewicht trekken als de aanhangwagen geen remsysteem heeft.

Geremd of ongeremd

Volgens de wet mag een auto meer trekken met een geremde aanhangwagen dan met een ongeremde. Aan de hand van het kentekenbewijs kun je zien hoeveel een auto maximaal mag trekken. De trekkracht van jouw auto, ook wel het 'maximale trekgewicht' genoemd, moet minimaal gelijk zijn aan het 'toegestane maximum massa' van de aanhanger (ledig gewicht + laadvermogen). Is dit niet het geval, dan riskeer je een boete.

Via de  website van het RDW  kan je direct zien wat de trekkracht van jouw auto is.

Laadvermogens

Onze Pak 'n Bak aanhangwagens hebben extra stevige assen, banden, koppelingen en een uiterst sterke frame. Dit zorgt ervoor dat onze aanhangwagens een stabiele wegligging hebben. 

In het kentekenbewijs vind je de trekkracht van jouw auto.  De trekkracht wordt onderscheiden in:

- Trekkracht maximale massa ongeremd
- Trekkracht maximale massa geremd

De maximale massa is het ledige gewicht van de aanhangwagen inclusief het laadvermogen. Houd er rekening mee dat auto’s minder massa mogen trekken met een ongeremde aanhanger dan met een geremde aanhangwagen.

Het is daarbij toegestaan om met geremde aanhangwagens tot 750 kg te vervoeren.

Via de website van de  RDW  kun je direct zien wat de trekkracht is van jouw auto is.

Tandemasser

De tandemasser aanhanger van Pak ’n Bak heeft een hoger laadvermogen dan de enkel as aanhangwagens. Hierdoor kun je meer en zwaarder gewicht vervoeren.

Er zijn twee verschillende gewichtstypen, namelijk van 1300 kg en 1600 kg maximale massa. De meeste personenauto’s kunnen deze gewichten trekken. Als dit gewicht hoger is, dan heb je gauw een flinke auto nodig om deze aanhanger te kunnen trekken (denk maar aan een SUV).

Let op! In de aanhangerverhuur worden ook wel tandemas aanhangwagens aangeboden zonder een eigen kentekenplaat. Deze aanhangwagens mogen (met een witte kentekenplaat) tot 750 kg laadgewicht vervoeren. Omdat de aanhangwagen zelf 550 tot 600 kg weegt, kun je niet veel lading vervoeren. Omdat de politie de tandemassers zonder kenteken niet helemaal vertrouwt, worden ze vaker gecontroleerd.

Heb ik een witte kentekenplaat nodig?

Bij het trekken van een aanhanger onder de 750 kg, is het wettelijk verplicht om een wit kentekenplaat te gebruiken. Deze kun je makkelijk bestellen bij verschillende auto speciaalzaken. Houd er rekening mee dat je een geel kentekenplaat nodig hebt als je aanhangwagen boven de 750 kg is.

Maak gratis gebruik van onze afdekzeil bij open aanhangers

Wanneer je een met een open aanhangwagen losse lading vervoert, dan moet je volgens de wet jouw lading afdekken. Je kunt hoge boetes krijgen als je dit niet doet. Al onze aanhangwagens hebben een extra afdekzeil die je gratis mag gebruiken tijdens je vervoer. Door de sterke rubbers, weet je zeker dat je lading goed is afgedekt.

Let wel op! het afdekzeil is niet waterdicht.

Snelheid

Wanneer je met een aanhanger rijdt, dan heb je te maken met een langere remweg. Volgens de wet mag je namelijk maximaal 90 km/u rijden. Rijd daarom nooit harder dan het maximum toegestane snelheid en blijf proactief tijdens het rijden.

Tips voor het rijden met een aanhanger

Onze huurvloot bestaat alleen uit de best onderhouden aanhangwagens. Toch hebben wij een aantal tips die jouw vervoer kunnen verbeteren en vergemakkelijken.

  1. Kogeldruk

    Leg ongeveer 60% van het gewicht voorin de aanhangwagen neer. Zo heb je de perfecte kogeldruk en voorkom je een zweverige wegligging.

  2. Bevestigen lading

    Zet jouw lading goed vast.  Zo voorkom je dat jouw lading gaat schuiven tijdens het rijden.

  3. Laad niet meer dan het maximum laadgewichten

    Zorg ervoor dat je niet te veel lading meeneemt als je de weg op gaat.

  4. Let op je maximumsnelheid!

    Als je met de aanhangwagen rijdt, dan heb je een langere remweg en moet je hierop aanpassen. Rijd daarom nooit harder dan 90 km/h buiten de bebouwde kom.